Pacienții din spitale ar putea fi uciși cu ușurință de… hackeri
Pe măsură ce tehnologiile avansează și toate obiectele din jurul nostru devin, mai mult sau mai puțin, inteligente, numărul pericolelor la care suntem expuși crește exponențial din cauza măsurilor de securitate proaste.
Internetul Lucrurilor, compus din obiectele conectate la Internet, este în continuă expansiune. La încheietură avem ceasuri inteligente, seara ne uităm la un televizor inteligent și, în curând, vom purta chiar și haine inteligente.
Din păcate, la fel ca și telefoanele sau PC-urile, toate aceste obiecte sunt vulnerabile atacurilor. Iar dacă Internetul Lucrurilor ar fi compus numai din smartwatch-uri, problema nu ar fi de mare. Însă, luând în considerare faptul că rețelele de apă și de energie, mașinile și chiar aparatele care administrează perfuzii pacienților din spitale sunt (sau vor fi) inteligente, ne dăm seama că trebuie să ne concentrăm mai mult pe securitate.
Billy Rios, expert în securitatea informatică, a atras atenția, într-un interviu acordat Wired, că o serie de pompe medicale create de producătorul Hospira prezintă un defect care permite unei persoane să modifice software-ul pentru a schimba dozajul medicamentelor.
Hospira poate actualiza firmware-ul pompelor, însă Rio spune că dispozitivele nu pot face diferența între un update oficial sau o încercare de modificare a codului. Mai mult, hackerii ar putea face în așa fel încât să pară că aparatul funcționează în parametri normali.
Nu este prima vulnerabilitate de genul acesta pe care a descoperit-o Rios. La începutul acestui an, el a descoperit o modalitate prin care cineva ar putea schimba limita maximă admisă pentru administrarea unui medicament, astfel încât să nu fie alertat personalul.
Ce este și mai grav este faptul că expertul susține că i-a anunțat pe cei de la Hospira în legătură cu această problemă în urmă cu un an, dar compania ar fi zis că nu există nicio problemă.
Aproximativ trei sferturi din gadgeturile care alcătuiesc Internetul Lucrurilor pot fi comprimise cu ușurință de către hackeri, au descoperit, anul trecut, cercetătorii HP. Compania de cercetare Garner prezice că vor fi peste 26 de miliarde de obiecte ce aparțin Internetului Lucrurilor până în anul 2020. În 2009 existau pe piață numai nouă milioane de astfel de dispozitive.